середу, 23 листопада 2011 р.

Що таке паломництво (проща) та відпуст?


Паломництво - це спільна чи індивідуальна подорож релігійного характеру вірних до святого місця . Паломництво є способом вираження віри в Бога, формою особливої подяки чи просьби, яку вірні виражають через подорож до санктуаріуму .
Паломництво має на меті духовну переміну вірних, пережиття зміни в їхньому житті. Є це „реколекції в дорозі". Це свого роду символ нашого земного життя, віддзеркалення та споглядання його, як паломництва до неба, до зустрічі з Богом, „бо постійного місця не маємо тут, а шукаємо майбутнього" (Євр. 13, 14). Паломництво супроводиться молитвою, постом, милостинею та участю у святих тайнах: Покаяння і Пресвятої Євхаристії. Паломництво відрізняється від пізнавальної екскурсії своєю ціллю. Найперше це духовна праця християн для оновлення серця та вдосконалення душі.
Що таке відпуст?
Відпуст - це форма духовної реабілітації, яку Церква з материнською турботою пропонує своїм дітям, які отримали духовні рани внаслідок власного гріха. Сповідь, під час якої відбувається відпущення гріхів, можна порівняти з медичним втручанням, завдяки якому вдається перемогти хворобу. У цьому таїнстві людина, визнаючи загрожуючу їй небезпеку, отримує від Бога дар зцілення. Проте хвороба завжди залишає якісь сліди. Ті, хто не бере цього до уваги, повинні розуміти, що такий ослаблений духовний імунітет надалі може стати причиною серйозних ускладнень і подальших важких захворювань. Кожен, хто хоче відновити свої духовні сили за допомогою отримання відпусту, повинен чітко виконати певні умови:
1) Він має бути внутрішньо вільний від пристрасті до гріха. Це - найбільш суттєва умова, що передбачає не лише зобов'язання приступити до таїнства сповіді, якщо совість обтяжена гріхом, але і справжню і постійну потребу душі бути вільною від всякого гріха.
2) У нього має бути бажання і намір (інтенція) скористатися даром відпусту - різновиду духовного лікування, яке пропонує Церква.
3) Він повинен виконати добру справу (часто символічну), вказану Церквою, з якою пов'язаний дар відпусту: наприклад, це може бути певна молитва, відвідини певної церкви, паломництво, відвідини хворих або ув'язнених.
Мета відпусту
Християнин, який бажає отримати дар відпусту і виконає поставлені умови, може бути впевнений, що в цьому процесі повного відновлення духовних сил йому допомагає дієва молитва його братів і сестер, які вже знайшли спасіння, і особливо - клопотання Божої Матері і святих. Святі моляться за нього Духу Божому, який є справжньою Скарбницею Церкви. Святий Дух, сходячи на людину, згладжує всі "шрами", що виникли в результаті гріха, і дає нові сили для вірного перебування людини з Господом.
Відпуст - це цілюща благодать Духа Святого, яку людина знаходить при дотриманні певних умов. Отже, метою відпусту є отримання духовної здатності любити Бога всім серцем своїм, всією душею своєю, всіма силами своїми, а ближнього свого - як самого себе... В деяких людей створюється помилкове уявлення про те, що відпуст - це щось формальне, що для її отримання досить виконати деякі умови або зовнішні розпорядження. Але насправді відпуст - це форма справжнього духовного лікування, завдяки якому наша воля прагне до дійсного блага, а наш розум точніше визначає і вибирає справжню істину. Відпуст - це засіб для глибшого духовного навернення, для зміни нашого менталітету, при якому світський спосіб мислення заміщається євангельським.
Щоби отримати відпуст у Зарваниці, потрібно:
1.      Приступити до Св. Тайни Сповіді
2.      Взяти участь у Св. Літургії і прийняти Святе Причастя
3.      Помолитися молитву «Отче наш» і «Богородице Діво» в наміренні Церкви
4.   Внутрішньо, духовно розположити себе згідно загальних умов відпусту

Немає коментарів:

Дописати коментар